Какви са рисковете за здравето от пушенето на цигари?

отказване от пушенето

Щетите, които тютюнопушенето може да причини на тялото ви, са наистина огромни. С изобилието от токсични химикали, присъстващи във всяка цигара, която пушите, редовното пушене може да се сравни с живота в непрекъснат дъжд от киселинни дъждове (колкото и лек да е той). Как мислите, че това би се отразило на физическото ви благополучие? Химикалите, които вдишвате под формата на цигарен дим, правят хаос в тялото ви и е известно, че пушенето причинява различни здравословни проблеми.

Не само вие сте изложени на риск поради тютюнопушенето, но и хората около вас. Известно е, че вдишването на вторичен дим е също толкова опасно и следователно пушенето ви излага семейството и приятелите ви на медицинските усложнения, които възникват поради тютюнопушенето. Например, случаите на деца, страдащи от проблеми, свързани с дишането, в къща, където и двамата родители пушат, са доста чести.

Медицинските усложнения, които могат да възникнат, защото пушите включват:

Сърдечни заболявания:

Шансовете ви да получите сърдечен удар се увеличават значително, ако продължите да пушите и наистина няма безопасен брой цигари, които можете да пушите всеки ден. Въпреки това, колкото повече пушите, толкова по-големи са шансовете ви да имате сърдечни проблеми.

Пушенето на цигари е много голям фактор, когато става въпрос за коронарна болест на сърцето и като пушач, шансовете ви да получите сърдечен удар се увеличават два или три пъти. Ако имате високо кръвно налягане или повишени нива на холестерол, тогава възможността се увеличава още повече. Около 80% от сърдечните пристъпи, които се случват при мъже на възраст под 45 години, се случват при мъже, които пушат.

След като вдишате дима от цигара, сърцето и кръвоносните съдове около него имат няколко незабавни реакции. След минута след като започнете да пушите, сърдечната честота се покачва и може да се увеличи с до 30% през първите десет минути. Кръвното налягане също се повишава, когато пушите, а свиването на кръвоносните съдове принуждава сърцето ви да упражнява повече енергия за транспортиране на кислород. В същото време въглеродният окис, присъстващ в цигарения дим, намалява способността на кръвта да транспортира кислород.

Вие, като пушач, също имате 5 пъти повече шансове за развитие на аневризми на коремната аорта в сравнение с непушачите.

Инсулти:

Пушенето има значителен ефект върху артериите, които доставят кръв на мозъка, и кара артериите, както и другите тъкани да се втвърдят, като по този начин ви излагат на повишен риск от получаване на инсулт. Данните показват, че пушачите са по-склонни да развият инсулт (мозъчна тромбоза) в сравнение с непушачите; с жени, които приемат противозачатъчни хапчета, изправени пред повишен риск.

Еректилна дисфункция:

Ако сте мъж и сте с впечатлението, че пушенето може да ви направи повече мъж, тогава знайте, че обратното всъщност може да е вярно. От известно време се провеждат клинични тестове, свързващи тютюнопушенето и еректилната дисфункция, а последните доклади показват, че случаите на импотентност при пушачите се удвояват.

Никотинът действа като вазоконстриктор, което просто означава, че свива кръвоносните съдове и артериите, като по този начин възпрепятства притока на кръв в тялото ви. Тъй като основата на ерекцията е кръвонапълването на кръвоносните съдове на пениса, препятствието в притока на кръв води до незадоволителна ерекция или до пълно отсъствие на такава.

Употребата на никотин също може да доведе до спад в нивата на тестостерон и тъй като тестостеронът е основният мъжки полов хормон, този спад в нивата на тестостерон може да повлияе неблагоприятно на сексуалното ви желание.

Рак:

Поради големия брой химикали, присъстващи в цигарения дим, тютюнопушенето може да доведе до рак в различни части на тялото.

Сред най-често обсъжданите форми на рак, които се появяват поради тютюнопушенето, е ракът на белия дроб. Съществува значителна връзка „доза-отговор“, когато става въпрос за тютюнопушене и рак на белия дроб, при което колкото повече пушите, толкова по-голяма е вероятността да получите рак на белия дроб. 90% от смъртните случаи от рак на белия дроб при мъжете и 80% от смъртните случаи от рак на белия дроб при жените се дължат на тютюнопушенето.

Ракът на устната кухина (рак на устата) също разглежда тютюнопушенето като основен фактор (заедно с други форми на прием на тютюн). Ако имате рак на устната кухина, има вероятност той да се разпространи по-надолу в устната кухина до ларинкса и хранопровода и продължаването на тютюнопушенето само би ускорило процеса.

Ракът на пикочния мехур също има значителен ефект от тютюнопушенето, при което около половината от всички смъртни случаи, свързани с рак на пикочния мехур при мъжете, и около 30% при жените, се дължат на тютюнопушенето. Това е така, защото някои от канцерогените, които влизат в тялото ви под формата на цигарен дим, влизат в кръвта ви. След това те се филтрират от вашия бъбрек и се концентрират в урината. Веднъж в урината, тези химикали увреждат вътрешната обвивка на пикочния мехур. Това увеличава вероятността да получите рак на пикочния мехур.

Ново проучване също така показа, че тютюнопушенето увеличава шансовете ви да получите рак на панкреаса (рак на панкреаса). Проучването също така показа, че хората, които пушат по-малко за дълъг период от време, са по-уязвими от рак на панкреаса, отколкото хората, които пушат повече, но за по-кратко време.

Ракът на бъбреците е друга форма на рак, която рискувате всеки път, когато запалите, тъй като историята на тютюнопушенето е една от причините за рак на бъбреците. Бъбречноклетъчният карцином, най-честата форма на рак, който засяга бъбреците, засяга пушачите много повече от непушачите (почти два пъти повече). Докато бъбреците ви се справят с филтрирането на отпадъците от тялото ви (като урина), химикали като катран и никотин могат да увредят бъбреците и да възпрепятстват този процес. Освен това канцерогените могат да увредят и бъбречната ви тъкан.

Вероятността да получите рак на стомаха се увеличава около два пъти, ако сте пушач, а пушенето също увеличава риска от рак на маточната шийка с около 60%. Последните данни показват, че близо половината от местните жени в Австралия пушат, излагайки голяма част от населението в риск от заразяване с тази иначе предотвратима форма на рак.

Хронична белодробна болест:

Пушенето засяга белите ви дробове и това е нещо, което вече знаете. Това увреждане обаче не се ограничава до рак на белия дроб. Пушенето също играе много голяма роля при други белодробни заболявания и лесно е най-големият виновник, когато става въпрос за хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ).

Емфиземът и хроничният бронхит са две други състояния, свързани с белите дробове, които са свързани с тютюнопушенето. Емфиземът (наричан още „гниене на белите дробове“) е дегенеративен по природа и би ви карал да се чувствате недостиг на въздух всеки път, когато трябва да се натоварите дори и най-малко. Хроничният бронхит причинява проблеми в способността на белите ви дробове да абсорбират кислород, което също води до прекомерно производство на слуз.

Ако и когато сте диагностицирани със заболяване, свързано с белите дробове, първото нещо, което трябва да направите, е да спрете да пушите.

Пушачи Кашлица:

Пушенето води до дразнене на бронхиалните тръби и това обикновено води до повишено производство на слуз. Кашлицата на пушачите е основно начинът на тялото ви да се опита да почисти белите си дробове. Не само, че може да бъде доста грубо за слушане, но може да доведе и до по-сериозни усложнения, ако не се обърне навреме.

Физическо представяне:

Пушенето има значителен ефект върху нивата на фитнес на всеки пушач и колкото по-дълго пушите, толкова по-лесно ще останете без дъх и ще се уморите. Пушенето влияе на нивата на фитнес по различни начини и най-вече прави това чрез намаляване на количеството кислород, което тялото ви получава.

Пушенето на цигари ще повлияе на дишането ви, при което съпротивлението на дихателните ви пътища ще се увеличи, като същевременно намали доставката на кислород към белите ви дробове. Наличието на въглероден оксид в кръвта ви би намалило количеството кислород, което се доставя на мускулите, тъй като кръвта ви също би имала по-малко снабдяване с кислород от белите ви дробове.

Известно е, че пушенето повишава умората по време и след тренировка, а пушенето също пречи на подобряването на спорта, както и при други физически дейности. Той също така може да намали нивата на физическата ви издръжливост с течение на времето и нарастващата ви зависимост.

Гангрена и язви по краката и стъпалата:

Хората, които пушат, имат 16 пъти повече шансове да страдат от периферно съдово заболяване (състояние, което води до запушване на кръвоносните съдове в стъпалата или краката). Ако страдате от това състояние, незабавното спиране на тютюнопушенето е много важно.

Ако страдате от артериални язви на краката, едно от първите неща, които трябва да направите, е да се откажете от пушенето. Тези язви по същество са причинени от лошо кръвообращение и въпреки че има други фактори, които могат да доведат до това състояние, тютюнопушенето определено също играе роля.

Ако игнорирате тези ранни признаци и продължавате да пушите, има вероятност кракът ви да развие гангрена. Придружени от други фактори, вие също сте изправени пред повишен риск от развитие на атеросклероза. Ако продължите да пушите дори след като сте били оперирани от периферно съдово заболяване, има повишен шанс за рецидив, а това също може да доведе до ампутация.

Личен външен вид:

Вашият личен външен вид отнема доста побой, колкото по-дълго продължавате да пушите. Неща като лош дъх, жълти зъби и жълти нокти на пръстите отдавна се свързват с пушачите. Ново изследване показва, че тютюнопушенето също уврежда кожата ви, като я кара да се набръчква и да старее по-бързо; и също така ускорява процеса на косопад, което понякога води до пълно оплешивяване.

Това в никакъв случай не е изчерпателен списък на рисковете за здравето, пред които сте изправени поради тютюнопушенето. Всеки път, когато запалите оттук нататък, помислете за всички опасности, на които се подлагате под формата на цигарен дим. Не забравяйте, че докато тази малка пръчка с тютюн може да бъде чудесен източник на моментно облекчение или удоволствие, свързаните с това рискове за здравето правят това път, който е най-добре да се избягва. И ако вече сте на него, слезте от него възможно най-скоро.

категории :

отказване от пушенето

Споделете :

Последни публикации