Алергични ли сте към цигарен дим?

Пушене

Достатъчен ли е само едно вдишване на дим, за да развали деня ви? Щом човекът до вас светне, първото нещо, което ще ви хрумне, е неприятният спомен от последния ви сблъсък с пасивния дим и последвалите хрема, кихане и задръствания. За някои реакцията към цигарения дим много наподобява алергична реакция, което ги кара да вярват, че имат „алергия към дим“.

Има много митове за „алергия към дим“, които всъщност затрудняват правилното лечение на вашето състояние. Тази статия ще ви помогне да разберете дали сте засегнати от „алергии към дим“ и какво можете да направите, за да се предпазите по-добре от заболяванията, свързани с излагането на дим.

Мит №1: “Алергия към дим”

Никой не е наистина алергичен към пушенето. Голям брой хора настояват, че са алергични към дим, създаден от цигари или пури, но истината е, че имат подобна на алергия реакция поради други здравословни състояния. Разбирането точно защо се чувствате като пристъп на алергия, когато сте около пушач, е ключът към разбирането как да предотвратите бъдещи симптоми.

Защо казвам, че няма такова нещо като алергия към дим? Защото технически димът не е алерген – но е дразнител. Тази малка разлика обяснява защо повечето хора не чувстват облекчение, когато приемат антихистаминово лекарство за алергия след излагане на дим. Ключът към избягването на проблемите, причинени от цигарения дим, е да определите какъв тип чувствителност имате и как най-добре да я лекувате.

Кой е предразположен към „алергии към дим“?

 

 • Деца и кърмачета
 • Възрастни лица
 • Хора с алергична анамнеза (всеки с алергии, астма, екзема и др.)
 • Хората, изложени на тежък дим за дълги периоди от време

 

Понякога хората, които са чувствителни към тютюневия дим, също ще изпитат подобни на алергия симптоми, когато срещнат силни миризми, парфюми, промени във времето или температурни промени.

Симптоми на чувствителност към цигари

За някои хора излагането на тютюнев дим може да причини списък със симптоми:

 

 • Кихане
 • Кашлица
 • Сълзящи, парещи очи
 • Хрема
 • След назално капене
 • Задръствания
 • Недостиг на въздух
 • главоболие

 

Тези симптоми се появяват малко след излагане на цигарен дим и продължават часове след това. В допълнение към тези симптоми, хората, които ежедневно се намират в опушена среда, са по-склонни да изпитват постоянни респираторни инфекции като синузит и бронхит, както и развитие на хрипове и астма.

Излагане на тютюнев дим

Една запалена цигара е способна да отдели над 4000 различни химикали във въздуха (80 от тях са известни или предполагаеми канцерогенни). Понякога избягването на ситуации, в които хората пушат, е почти невъзможно. Често член на семейството ще пуши на закрито или публично място като бар или ресторант ще позволи пушенето. В зависимост от тежестта на вашата реакция, само миризмата на дим върху дрехите на някого или в стая, където някой е пушил, може да предизвика дразнене. Така че, въпреки че избягването на тютюневия дим е най-добрият метод за предотвратяване на „алергии към дим“, това може да не е практично решение.

Два основни типа чувствителност към дим

Най-добрият начин да лекувате вашата “алергия” към пушенето е като първо определите какъв вид чувствителност изпитвате. Има две форми на чувствителност към дим:

 

 • Димът, който влошава основните алергии: тялото ви е отслабено от дима и започва да реагира на всички малки парченца прашец, прах и пърхот, които обикновено не биха били проблем.
 • Вазомоторен ринит: това е състояние, което има същите симптоми като алергичния ринит (или назалните алергии), но не може да се лекува с антихистаминови лекарства за алергия.

 

Алергии, влошени от дим:

Алергенът е малка частица, съставена от протеини, които тялото приема за опасен натрапник като вирус или друг микроб. Димът съдържа малки частици от катран (можете да видите тези частици под формата на бял облак, създаден от изгаряне на тютюн). Но частиците от катран не са същите като истински алерген, защото не са на базата на протеини, а са форма на въглерод.

Вместо да бъдат маркирани като алерген, частиците дим се класифицират като дразнител. Дразнителите могат да ви причинят доста дискомфорт, да влошат заболявания като астма и алергии и да причинят други сериозни здравословни проблеми. Така че, от медицинска гледна точка, никой не може да бъде алергичен към тютюнопушенето, но може да претърпи усложнения от съществуващите си алергии или друго заболяване.

Ако имате алергии или алергична астма, димът може да предизвика алергична реакция, тъй като натоварва допълнително тялото и имунната ви система. Петънцето от котешка пърхот, носещо се във въздуха, което обикновено не би предизвикало бурна реакция; но с добавянето на тютюнев дим, тялото ви вече не може да се справи с алергените. Астмата става опасна, когато се смеси с излагане на тютюнев дим – дори смъртоносна за някои.

Вероятно е да изпитате усложнения от съществуващите алергии, ако:

 

 1. Знаете, че сте алергични към други неща като цветен прашец, домашни любимци, мухъл или прахови акари.
 2. Имате екзема или хранителни алергии.

 

Лечение

 

 • Избягвайте колкото се може повече ситуации, в които сте изложени на дим.
 • Посетете алерголог, за да оптимизирате съществуващото лечение на алергии или вижте дали сте развили нови алергии.
 • Пуснете пречиствател на въздуха, за да намалите броя на алергените във въздуха. Дори по-малък, преносим въздушен филтър, като домашен ядец на дим, е ефективен за премахване на алергени в стаите за гости на членове на семейството пушачи.

 

Вазомоторен ринит:

Вазомоторният ринит е форма на възпаление и дразнене на областта на носа, както и на гърлото и очите. Сезонните или вътрешни алергии се наричат ​​”алергичен ринит”. Това състояние е различно от алергичния тип, тъй като не се причинява от алергени. Поради тази причина вазомоторният ринит понякога се нарича “неалергичен ринит”. Той причинява много от същите симптоми, които би имала алергична реакция, но се причинява от силно чувствителни или прекомерни количества кръвоносни съдове в деликатната тъкан на синусовата област. Симптомите, които изпитвате, се задействат от вашата нервна система, а не от алергени.

Това означава, че докато друг човек може да понася цигарения дим, човек с вазомоторен ринит ще изпита много дискомфорт със същото количество дим. Така че не реагирате прекалено, когато се оплаквате дори от малки количества дим – тези малки количества НАИСТИНА ви влияят по-сериозно от тези около вас.

В допълнение към цигарения дим, често силните миризми или метеорологичните условия също причиняват симптоми, така че може да откриете, че много аспекти на вашата среда причиняват симптоми, подобни на алергия. Някои хора дори имат алергичен ринит и вазомоторен ринит едновременно.

Вероятно е да имате вазомоторен ринит, ако:

 

 1. Вие сте силно чувствителни към други елементи като парфюм, силни миризми, промени във времето, промени в температурата или дори пикантни храни.
 2. Влизането в малко по-топло (или по-хладно) помещение прави носа ви хрема или болезнено запушен.
 3. Антихистаминовите лекарства не облекчават симптомите.

 

Лечение

 

 • Избягвайте възможно най-много ситуации, в които състоянието ви може да се влоши. Това включва дим, както и някои други провокатори на вазомоторния ринит като носене на парфюм, изгаряне на ароматни свещи и др.
 • Говорете с Вашия лекар относно възможностите за лечение. Някои лекарства без рецепта като перорални деконгестанти и физиологични назални спрейове могат да ви предложат известно облекчение. Някои лекарства, отпускани с рецепта, които са доказано ефективни, са антихистаминови назални спрейове (за разлика от пероралните антихистамини, които обикновено нямат ефект върху вазомоторния ринит), антихолинергични назални спрейове против капки и кортикостероидни назални спрейове.
 • Ограничете излагането си на дим и миризма на дим, тъй като това често е причина за много случаи на вазомоторен ринит. Използвайте пречиствател на въздуха като домашен дим , за да сведете до минимум замърсителите във въздуха.

 

Бележка за тези със съществуващи алергии:

Вдишването дори на малки количества дим за дълъг период от време всъщност може да ви накара да развиете нови алергии или дори астма. При малките деца вдишването на тютюнев дим от втора употреба значително увеличава вероятността от развитие на алергии, когато остареят. Ако живеете с пушач, е вероятно да имате повече случаи на бронхит, пневмония, ушни инфекции, инфекции на синусите и други респираторни заболявания.

Най-доброто нещо, което можете да направите за себе си, да превърнете жилищното си пространство в зона за дим с нулева толерантност. Ако това не е опция, може да искате да помислите за пречиствател на въздуха като инвестиция във вашето здраве.

Някои от симптомите на синузит (синусова инфекция) могат много да наподобяват вазомоторния ринит и алергичния ринит, описани в тази статия. Не забравяйте да посетите Вашия лекар, за да Ви помогне да диагностицирате състоянието си, ако тютюневият дим Ви кара да се чувствате под времето.

Запомнете: винаги не забравяйте да говорите с Вашия лекар или алерголог за симптомите и лечението си.

Посетете My Air Purifier за откровени разговори и без шум за това кои пречистватели на въздух и въздухочистители работят най-добре при алергии, астма, отстраняване на дим и други. Ние сме специализирани както в търговски, така и в жилищни въздушни пречистватели и пречистватели.

категории :

Пушене

Споделете :

Последни публикации